İnsanlık yaşamında, resmi yani milli bayramların tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Bayramlar, özü itibariyle şenlik, dostluk, barış ve eğlence anlamına gelse bile egemen milletler, bayram günlerini ya mazlumlara yönelik bir savaş sonrası işgal ettikleri toprak parçalarında ya da mazlum bir millete yönelik bir katliamın akabinde elde ettikleri, sözde bir zafer sonrası günlerde kutlamaktadırlar. Oysa bayramlar, mazlum halklara ve ülke insanlarına hizmet ettiği oranda önemli ve anlamlıdır.

    Bu nedenle mazlumun zalime karşı duruşu anlamında Newroz, tüm insanlığın gurur duyacağı özgürlüğe, kardeşliğe ve barışa hizmet eden özellikleriyle bilindiği için ve Kürd halkı tarafından tüm yasak ve engellemelere rağmen kutlandığından dolayı oldukça anlamlıdır.

    Bugün, Kürdlerin milli bayramı olarak bildiğimiz Newroz günüdür. Yani bin yıllar önce mazlumun zulme başkaldırdığı gün olarak tarihe geçmiştir. Kürdlerin o dönemdeki önderi demirci Kawa’nın zamanın en gaddar diktatörü zalim Dehak’a başkaldırdığı ve yine zalim Dehak’ın saltanatına ve zulmüne son verdiği gün olarak insanlık tarihinde altın harflerle yerini almıştır.

    Ancak aradan bin yıllar geçmiş olmasına rağmen ne zalim Dehakların nesli tükenmiş ne de mazlum Kürd halkı büyük bedeller ödemesine rağmen kendilerine ait topraklarda bir devlet kurarak özgürleşebilmiştir. Evet, bugün Newroz günüdür. Kürd halkının biricik ve tek özgürlük bayramı olarak mazlum Kürd halkı tarafından kutlanmaktadır.

    Sömürgeci egemenlerin onlarca uyduruk bayramına karşılık ve onların tanklarını, toplarını, jetlerini ve füzelerini sergileyerek bayram kutlarken, mazlumları imha etmenin gözdağını verirken, asil ve necip Kürd halkı Newroz bayramını rengarenk giysileri, yaktıkları özgürlük ateşi, çektikleri halayları ve zılgıtlarıyla aynı zamanda insanlığa barış çağrılarıyla kutlamaktadırlar.

    İşte bu güzel günün adı Newroz’dur. Kürdler, her zaman olduğu gibi bugün de zalimlerden farklı olarak meydanlarda özgürlük, barış ve dostluk haykırmaktadırlar. Bu kutsal günde tüm Kürd halkının şahsında bizlere Newrozu armağan eden önder devrimci Kawa’ya ve onun gösterdiği yolda mücadele eden çağdaş Kawalara binlerce kez teşekkürlerimizi gönderiyor, bu vesileyle Newroz’un başta Kürd halkı olmak üzere tüm dünya insanlarına barış, şenlik, esenlik ve özgürlük getirmesini temenni ediyorum.

Her bijî Newroz, Newroza gelê kurd pîroz be!

Saygılarımla

21.03.2019 / İstanbul