Kürtlerin tarihi, bir katliamlar, geniş bir zamana yayılmış bir soykırım tarihidir. Tarihin anlattığı ve bizlerin şahit olduğumuz büyük ve soğuk bir gerçek var. O gerçek de, sadece milli ayaklanmalar dönemi sonrası değil, sakin ve hiçbir kıpırdanmanın-eylemliliğin olmadığı dönemlerde de Kürtlerin soykırımı ve yok edilmesi sömürgeci devletler tarafından hep gündem de tutulmuştur. Hiç şüphesiz sömürgeci devletlerin soykırım ve Kürtleri yok etme eylemleri, aynı zamanda milli mücadelemiziz tetikleyen ve ateşleyen dinamikler de olmuştur. Yani Kürtler olarak soykırım hareketine karşı sesiz kalma asaletsizliği de gösterilmemiştir.
Kürdistan’ın Güneyinde enfal (soykırım) 1983 TEMMUZ’unun sonunda Barzani erkeklerinin katledilmesiyle başladı.
Faşist ve sömürgeci Baas rejimi Barzani aşiretinden 10 ile 70 yaş arası 8 bin erkeği aynı gün evlerinden alıp Irak’ın güneyindeki Musenna kentine götürdü. Akıl almaz metotlarla o erkeklerin hepsini katletti. Bu büyük tarihhi bir olaydı. Bu nedenle Barzanilerin 8 bin erkeğinin katledilmesi Kürt tarihine, “Kürt Enfalinin/ Soykırımının ilk aşaması olarak geçti.
Barzanilerin 8 bin erkeğinin katledilmesinden sonra, faşist Baas sömürgeci rejimi Kürdistan’ın Güneyinde Germiyan’dan Behdinan bölgesine kadar 8 aşamada yaklaşık 182 bin Kürd’ü katletti.
1974 yılında Kerkük nedeniyle Kürtlwerle Faşist Sömürgeci Baas Rejimi ile başlayan savaşın 1975 yılında sol ve sağ (ABD ve Sovyetler Birliği) emperyalist devletlerin Irak’ı desteklemelerinden sonra Kürtlerin yenilgisiyle sonuçlanan savaş sonrası 10 binlerce Kürt de, Irak’ın güneyindeki çöllere sürgün edildiler. Bu Arap çöllerinde, çocuk, genç, yaşlı ve kadın binlerce Kürt açlık ve hastalıktan şehit düştü.
Kürdistan böylece insanlaştırıldı ve nüfus demografisi değiştirildi. Kürtlerin ma ve mülklerine el konuldu, Kürdistan’daki tarım alanları ateşe verildi.
Enfal’den önce de Sömürgeci Faşist Baas rejimi 1970 yılında Barzan bölgesindeki Kürtleri Irak’ın güneyine sürgün etmişti.
Barzanilerin bir bölümü 1978 yılında Kürdistan’ın Güneyinde Diyana, Herir, Bahırke ve Goreto bölgelerine yerleştirilirken, 1980’in başında da Kuds ve Kuştepe bölgelerine yerleştirildiler.
Böylece Barzaniler söz konusu bölgelerde baskı ve zulüm altında yaşamak zorunda bırakıldı.
Kürdistan Güneyinde 1991yılındaki Milli Ayaklanması sonrasında, Bağdat Hükümeti Barzanilerin akibeti konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, dönemin Baas lideri Saddam Hüseyin’e ait belgelerde “Onları cehenneme gönderdik” ifadelerinin yer aldığı ortaya çıkmıştı.
Katliamın üzerinden 34 yıl geçti. Baas rejiminin devrilmesinin ardından Barzanilere ait bazı toplu mezarların ortaya çıkmasıyla şehitlerin cesetlerinin kalıntıları Kürdistan’ın Güneyine getirildi.
Buna rağmen halen çok sayıda Kürd’ün akibeti ise bilinmiyor.
Barzanilere yönelik Sömürgeci Faşist Irak Baas rejiminin gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen şu ana kadar sadece 696 cenaze bulunarak Kürdistan Bölgesine geri getirildi ve halen 7 bin cenazenin bulunduğu toplu mezarlar Irak’ın Güney kesiminde duruyor.
Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Barzan Şehit ve Enfal Katliamı Mağdurları Yöneticisi Rêbuwar Remezan şunları söyledi: “Irak Baas rejimi 1983 yılında birkaç aşamada 8 bin Barzani aşireti mensubunu vahşi yöntemlerle, canlı canlı açtıkları çukurlara gömdüler. Katledilen bu insanlardan 696 kişinin cenazeleri Kürdistan Bölgesi’ne geri getirildi. Getirilen cenazeler hazırlanan özel bir şehitlik alanında defnedildiler ve her yıl anılarına saygı gereği yad ediliyorlar.
“Şu ana kadar Irak’ın Güneyi’nde halen Enfal Katliamında hayatını kaybetmiş olan 7 bin 304 Barzani aşiret mensubunun cenazesi toplu mezarlarda bulunuyor ve Irak Hükümeti’nin bu cenazelerin tespit edilmesi, geri getirilmesi için gerekli desteği sağlaması gerekiyor.”
Çok açık ki, Barzanilerin ve Kürdistan’daki Enfal (Soykırım) Kürdistan’daki katliamların ve soykırım uygulamasının tam anlamıyla belirgin ve önemli bir halkasıdır.
Enfal (soykırım) konusunda Kürdistan federe devlet başkanı Neçirvan Barzani’ye kulak verelim
Neçirvan Barzani basın yoluyla “Kürdistan halkına yönelik tüm suçlar gibi Barzaniler Enfali de Kürdistan halkının zafer iradesini alevlendirdi” dedi.
8 bin Barzani erkeğinin insanlık dışı bir suçla katledildiğini belirten Neçirvan Barzani, “Bugün, çocuk, genç, yaşlı 8 bin Barzani erkeğinin 1983 yılının temmuz ayının sonundan ağustos ayının ortalarına kadar insanlık dışı bir suçla katledilişinin 40’ncı yıldönümü” dedi.
Bu soykırımla binlerce çocuğun babasız, kadınların eşsiz kaldığını ifade eden Neçirvan Barzani, “binlerce Barzani kadınının birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını ve bununla mücadele etmek zorunda kaldığını” ifade etti.
“Barzani kadınları çocuklarına baba oldu” ifadesini kullanan Neçirvan Barzani, tüm zorluklara rağmen vatansever bir neslin ortaya çıkmasındaki rol oynadıklarını vurguladı ve “O annelerin her birinin ellerinden öpüyorum” dedi.
Barzaniler Enfali’nin Kürdistan halkına karşı işlenen tüm diğer suçlar gibi Kürdistan halkının zulme karşı iradesini zayıflatmadığını belirten Neçirvan Barzani, “Ancak Kürdistan halkının mücadele ve zafer iradesini alevlendirmiştir. Devrime olan inancı güçlendirmiştir” ifadelerini kullandı.
“Bu vesileyle bir kez daha Enfal şehitleri ve tüm Kürdistan şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadesini kullanan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, tüm siyasi parti ve bileşenlere birlik çağrısında bulundu.
Tatwan, 1 Ağustos 2023